Składniki dla 4 osób :
2 duże jabłka
2 kieliszki różowego wina
3 białka
pół szklanki cukru kryształu
pół szklanki cukru pudru
cynamon
sok z połowy cytryny
Jabłka kroimy w nieduże kawałki, dodajemy cukier kryształ i cynamon, mieszkamy. Wysypujemy na patelnie i smażymy aż jabłka zrobią się brązowe. Zalewamy winem. Dusimy aż wino odparuje.
Ubijamy piane z białek. Kiedy będzie sztywna dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze przez chwile. Na końcu dodajemy sok z cytryny i mieszkamy.
Jabłka wykładamy do kokilek. Dopełniamy pianą. Pieczemy przez 20 minut w temp. 150 stopni.
Przepis na prawdę bardzo szybki. Inspirowany najnowszym wydaniem Moje Gotowanie. Naprawdę polecam!
Bardzo ładne foremki :) A przepis niesamowicie smakowity :)
OdpowiedzUsuń