niedziela, 31 marca 2013

Kruche babeczki z kremem orzechowym i nutą amaretto


Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej
3/4 szklanki cukru 
1 łyżka octu
1/2 kostki margaryny
4-5 łyżki śmietany
3 żółtka

Krem : 

300 ml mleka skondensowanego nie słodzonego
10 dag orzechów
szklanka cukru pudru
1 kostka margaryny



Schłodzoną margarynę siekamy razem z mąką. Na środku formujemy dołek i dodajemy resztę składników. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki po czym wyjmujemy dzielimy na połowę i rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm. Foremki natłuszczamy i oblepiamy ciastem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut. Wyjmujemy delikatne z foremek.

Krem:
Mleko razem z cukrem, orzechami zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie już zimne, ucieramy mikserem kostkę margaryny po czym dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy amaretto ( ilość według uznania, ja dodałam ok pół kieliszka do wina)

Nadziewamy babeczki. Kandyzowane wiśnie, którymi udekorowałam wierzch są również namoczone w amaretto.

1 komentarz: