niedziela, 26 maja 2013

Krucha tarta z rabarbarem i bitą śmietaną

Sezon na rabarbar rozpoczęty. Korzystajmy ile się da.



Składniki:

 40 dag mąki pszennej
 3/4 margaryny
 2 jaja
 łyżeczka proszku do pieczenia
 łyżka kwaśnej śmietany
 cukier waniliowy
 1/2 szklanki cukru

 60 dag rabarbaru
 łyżka miodu gryczanego
 3 łyżki cukru kryształu 
 śmietana 30 %

Mąkę przesiewany na stolnicę. Dodajemy proszek do pieczenia, margarynę i cukier. Całość siekamy nożem.  Dodajemy śmietanę rozbełtaną z jajkami. Szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. 

* Zbyt długie wyrabianie ciasta może skutkować tym, że będzie twarde i niesmaczne. 

Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Wrzucamy na patelnię z cukrem i miodem. Gotujemy aż stanie się miękki, ale nie uważnie aby nie powstała breja. Przelewamy na durszlak i zostawiamy chwilkę aby odciekł sok. 

Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 3/4. Większą część rozwałkowujemy, wkładamy na wysmarowaną masłem formę i pieczemy przez 7 minut w temp 200 stopni. Później wyjmujemy i posypujemy odrobiną bułki tartej. Wykładamy farsz i przykrywamy rozwałkowaną resztą  ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz