Składniki:
40 dag mąki pszennej
3/4 margaryny
2 jaja
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kwaśnej śmietany
cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
60 dag rabarbaru
łyżka miodu gryczanego
3 łyżki cukru kryształu
śmietana 30 %
Mąkę przesiewany na stolnicę. Dodajemy proszek do pieczenia, margarynę i cukier. Całość siekamy nożem. Dodajemy śmietanę rozbełtaną z jajkami. Szybko zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
* Zbyt długie wyrabianie ciasta może skutkować tym, że będzie twarde i niesmaczne.
Rabarbar kroimy w 1 cm kawałki. Wrzucamy na patelnię z cukrem i miodem. Gotujemy aż stanie się miękki, ale nie uważnie aby nie powstała breja. Przelewamy na durszlak i zostawiamy chwilkę aby odciekł sok.
Ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 3/4. Większą część rozwałkowujemy, wkładamy na wysmarowaną masłem formę i pieczemy przez 7 minut w temp 200 stopni. Później wyjmujemy i posypujemy odrobiną bułki tartej. Wykładamy farsz i przykrywamy rozwałkowaną resztą ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz