sobota, 15 września 2012

Kruche ze śliwkami i pianką


Składniki na dużą blachę :

  • 70 dag mąki
  • 5 jaj
  • 1 cała margaryna
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • kilogram śliwek
  • kisiel wiśniowy albo żurawinowy
  • bułka tarta



Zagniatamy kruche ciasto:

Na stolnice przesiewamy mąkę,proszek do pieczenia, dodajemy margarynę, smalec i szklankę cukru i cukier waniliowy. Wszystko razem siekamy aż powstanie jednolita masa. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wlewamy śmietanę i mieszamy. Białka zachowujemy. Powstałą z żółtek masę dodajemy do mąki itd. Zagniatamy.

Następnie:

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną z nich wykładamy spód blachy, posypujemy bułką tartą. Na niej układamy śliwki podzielone na ćwiartki. Ubijamy piane z pozostałych białek dodając szklankę cukru i kisiel. Przykrywamy nią śliwki. Na wierzchu ma się znaleźć druga cześć ciasta poszarpana na drobne kawałki i ułożona na kisielu. 

Pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni.




piątek, 14 września 2012

Talerz rozmaitości czyli sposób na nagły głód


Nagły głód, niespodziewani goście? A lodówka pusta? W takich przypadkach liczy się inwencja. Bo przecież kto nie posiada w swoich zapasach przynajmniej jogurtu, ziemniaków i pomidorów? Ja mam zawsze :)

A wiec propozycja brzmi następująco:

Potrzebujemy:

  • ok. 5 ziemniaków obranych i ugotowanych
  • ok. 5 dużych pomidorów (mogą być różnokolorowe)
  • ok. 5 jaj na twardo
  • duży jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka musztardy czosnkowej
  • pietruszka
  • pieprz ziołowy
  • sok z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz, cukier



Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia. Pomidory i jaja kroimy w ćwiartki i układamy w dowolnej kombinacji. Przygotowujemy dip. Mieszkamy jogurt, majonez, musztardę, pieprz ziołowy, sok z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Polewamy do wierzchu. Posypujemy pietruszką. Schładzamy.

Podajemy z chrupkim pieczywem. Fajnie pasuje do grilla. :-)